از سرگرمی تا خبر رسانی با تلگرام
تلگرام به تدریج گوی سبقت را از حریفانش در فضای مجازی میرباید. هر روز با توجه به قابلیتهایش بر تعداد کاربران این اپلیکیشن پیامرسان تلفن همراه افزوده میشود طوری که تازهترین گزارش، از رد و بدل شدن روزانه ۱۲میلیارد پیام در تلگرام و وجود ماهانه حدود ۶۰میلیون کاربر فعال خبر میدهد.
همچون سایر نقاط جهان در ایران نیز روز به روز بر تعداد کاربران این شبکه اجتماعی افزوده میشود.
به گفته دبیر سابق شورایعالی فضای مجازی، آخرین آمار ایرانیهای عضو تلگرام حدود ۱۳میلیون نفر است. این اپ همچون سایر شبکههای پیامرسان از جمله وایبر، واتساپ و… ابتدا محلی برای تشکیل جمعهای خانوادگی و دوستانه و یک شبکه سرگرمی بود ولی مدتی است که در ایران نوع کارکرد آن کمی متفاوت شده است.
حالا دیگرخبرگزاریها و سایتها، خوب میدانند که با توجه به روند روزافزون علاقه مردم به این شبکه و دسترسی آسان و رایگان به آن، میتوانند از این فضا بهترین بهره را برای خبررسانی ببرند و حتی اگرکاربر حوصله خواندن یک مطلب بلند در روزنامه یا مراجعه به سایتها را ندارد، تیتر جذاب یک لینک خبری میتواند وی را قلقلک کند که در خلال تفریح، سری هم به این خبر بزند.
بر این اساس، سایتهای رسمی و غیررسمی به دنبال ایجاد لینکهای خبری در تلگرام هستند.
یکی دیگر از قابلیتهای تلگرام که آن را برای ورود به عرصه خبر آمادهتر میکند این است که از طریق این اپ به طور مستقیم میتوان به توئیتر و… دسترسی داشت بدون اینکه نیازی به خارج شدن از تلگرام و ورود دوباره به آن باشد.
البته شاید جدیدترین امکانات تلگرام نیز خود دلیلی دیگر برای ورود موج سایتها و لینکهای خبری به آن باشد.
درست بعد از اعلام تبادل روزانه ۱۲میلیارد پیام در تلگرام، این شبکه پیامرسان تغییری در نسخه v۳.۲ ایجاد کرد و در تازهترین آپدیت خود کانال جدیدی با URLهای دائمی به قابلیتهای این نرمافزار افزود که از طریق آن کاربر میتواند یک پیام را به جمعیتی نامحدود ارسال کند.
در کشورهای دیگر هم از تلگرام به عنوان یک کانال خبری استفاده میشود ولی به نظر میرسد کاربران ایرانی در این زمینه فعال تر هستند.
البته پیش از تلگرام، سایر اپلیکیشنهای پیامرسان نیز تاکنون در خبررسانی نقش داشتهاند، به عنوان مثال برای نخستینبار بی.بی.سی در سال ۲۰۱۳ اخبار مربوط به طوفان هایان فیلیپین را از طریق واتساپ پوشش داد که بازخورد مناسبی داشت. در سال ۲۰۱۴ نیز در جریان برگزاری انتخابات پارلمانی هندوستان که با بیش از ۸۰۰میلیون رأی دهنده، یکی از بزرگترین انتخابات دنیا نام گرفته بود از وی چت و واتساپ استفاده شد.
پردانلودترین اپ در ۴۸کشور
تلگرام که در سال ۲۰۱۳ توسط پاول دورف Pavel Durov که به زوکربرگ روسیه معروف است و با حمایت بنیاد غیرانتفاعی آلمانی Durov Digital Fortress راهاندازی شد، حالا با رشد تعدادکاربران مواجه شده است و بنیانگذار آن معتقد است فیسبوک با خرید ۱۹میلیاردی واتساپ، بهترین موقعیت را برای تلگرام فراهم کرد، چراکه با این اتفاق، به یکباره ۵میلیون نفر به این اپ روس مهاجرت کردند و به این ترتیب تلگرام به عنوان یکی از پردانلودترین اپها برای آیفون در ۴۸کشور مطرح شد.
بنیانگذار تلگرام میگوید: تعداد ماهانه کاربران فعال حدود ۶۰میلیون نفر است که مدتی است تغییر چندانی نداشته ولی در مقابل بر تعداد پیامهای رد و بدل شده در این اپ افزوده شده و این بدان معناست که مردم بسیاری از فعالیتهای خود را به این شبکه انتقال دادهاند.
خانه به دوش بینالمللی
زوکربرگ روسیه، ایده شکلگیری این شبکه اجتماعی را به سال ۲۰۱۳ مربوط میداند که سرویس امنیت فدرال روسیه از وی خواسته بود از فعالیت اپوزیسیون مخالف دولت در شبکه اجتماعی Vkontakte جلوگیری کند و اطلاعات آنها را نیز در اختیار دولت قرار دهد؛ شبکهای که به عنوان محبوبترین شبکه اجتماعی در روسیه و کشورهای همسایه روس زبان بیش از ۱۰۰میلیون کاربر فعال داشت و وی شخصاً آن را راهاندازی کرده بود.
با امتناع وی از نقض حریم خصوصی، فشارها بر وی بیشتر شد و سرانجام تصمیم به خروج از روسیه و راهاندازی یک شبکه با درجه امنیت بالا در جایی غیر از این کشور گرفت.
حالا دیگر او را بسیاری، یک خانه به دوش بینالمللی میدانند، چراکه همراه با ۴ مهندس که هسته مرکزی تیمش را تشکیل میدهند بیش از دو، سه ماه در یک شهر باقی نمیمانند و محل خود را عوض میکنند.
از سال گذشته تاکنون آنها در سانفرانسیسکو، نیویورک، لندن و پاریس بودهاند، حالا هم در برلین حضور دارند و قرار است بزودی راهی فنلاند شوند.
تلگرام درآمدزایی ندارد
بنیانگذار تلگرام بدون وابستگی به تبلیغات و دولتهای مختلف کار خود را ادامه میدهد و اگر دولتها میخواهند به اطلاعات کاربری دسترسی داشته باشند میتوانند سراغ گوگل یا اپل بروند، چراکه از تلگرام نمیتوانند هیچ اطلاعاتی کسب کنند.
وی همچنین میگوید: این شبکه پیامرسان برای من هیچ درآمدزایی ندارد در حالی که تهیه تجهیزات،حقوق کارمندان و ترافیک دیتا ماهانه حدود یک میلیون دلار هزینه در بر دارد ولی مهم نیست.
تاکنون کمپانیها و سرمایهگذارانی هم تمایل به همکاری با ما داشتهاند ولی ما هنوز به هیچ کدام پاسخ مثبت نداده ایم.
اگر هم روزی از نظر مالی دچار مشکل شدیم بیشک از کاربران کمک میگیریم و از آنها میخواهیم که به دلخواه به بقای این شبکه پیامرسان کمک کنند.
این شبکه آنقدر علاقهمند دارد که در هر شرایطی بتواند سر پا بایستد. این در حالی است که در سال ۲۰۱۲ وی و همکارانش اسکناسهای ۵هزار روبلی(۹۰دلاری) را به شکل موشک درآورده و از پنجره دفتر کارشان در سن پترزبورگ به بیرون پرتاب میکردند که در خیابان دعوا و بلوا به پا کرد، پس به نظر میرسد این مبتکر میتواند فعلاً از پس هزینههای این شبکه بربیاید.
روسها یک درصد کاربران تلگرام
شبکه پیامرسان تلگرام با چشماندازی بینالمللی طراحی شده است و با اینکه بنیانگذار آن روس است، هنوز نسخهای به زبان روسی به بازار ارائه نشده است.
سایت App Annieگزارش داده تلگرام یکی از اپهایی است که بیشترین دانلود را در ۴۸کشور جهان داشته است.
در این گزارش همچنین آمده است با خرید واتساپ توسط فیسبوک، در مدت ۹ ماه یعنی از مارس تا دسامبر ۲۰۱۴ بر تعداد کاربران فعال ۱۵میلیون نفر افزوده شد(از ۳۵میلیون به ۵۰میلیون).
در این میان کاربران روس یک درصد کاربران روزانه این اپ را تشکیل میدهند و تعداد بالای کاربران را میتوان در امریکای لاتین،اروپا، هندوستان، جنوب شرق آسیا و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دید.
قابلیتهای تلگرام
از قابلیتهای تلگرام میتوان به این موضوع اشاره کرد که ارسال پیامها از طریق این نرمافزار پیامرسان بسیار ایمن است.
البته ابتدا برخی نسبت به امنیت تلگرام به دلیل مشخص نبودن مکانیسم آن تردید داشتند و به همین دلیل هم بنیانگذار تلگرام، یک جایزه ۳۰۰هزار دلاری برای کسی در نظر گرفته است که بتواند اطلاعات رمزگذاری شده این شبکه پیامرسان را هک کند و این موضوع، نشان دهنده اطمینان بالای مؤسسان این شبکه اجتماعی نسبت به عملکرد و امنیت آن است.
تلگرام علاوه بر داشتن یک سرور هاب و مرکزی همچون سایر پیام رسانها، شبکهای از سرورها را نیز در مناطق مختلف در اختیار دارد و این موضوع بر امنیت آن میافزاید.
همچنین قابلیتی به نام «چت سری» در این پیامرسان دیده شده است که کاربر با کمک آن میتواند پیامهایش را به گونهای تنظیم کند که در یک بازه زمانی محدود، از یک ثانیه تا یک هفته پس از باز شدن، به طور اتوماتیک از بین برود به صورتی که با تمام شدن زمان مشخص، هیچ اثری از پیام باقی نمیماند.
از سوی دیگر باید گفت تلگرام بر خلاف واتساپ بر پایه سیستمهای ابری کار میکند، پس کاربر میتواند اطلاعات، فیلم و… را بین وسایل مختلف سینک کند.
همچنین برنامه سازان میتوانند از پلت فرم تلگرام برای اجرای برنامههای آموزشی مثل آموزش زبان چینی و… بهره ببرند که خود در فراگیر شدن آموزش آنلاین رایگان بسیار تأثیرگذار است.
به هرحال با توجه به اینکه پیشبینی میشود تعداد کاربران شبکههای اجتماعی مختلف در جهان از۷۹/۱میلیارد نفردر سال ۲۰۱۴ به ۴۴/۲میلیارد نفر در سال ۲۰۱۸ برسد، حضور در این شبکهها و استفاده کاربران از آنها امری بدیهی است و بهتر است تلاش کرد تا از این بستر بهترین بهره را در زمینه آموزش، خبر، اطلاعرسانی و… گرفت.
منبع : روزنامه ایران