گجت های بلعیدنی در راهند
تا حالا ما با دستگاههایی آشنایی داشتیم که پوشیدنی بودند، از ساعتهای هوشمند که مکان و ضربان قلب ما را تحتنظر دارند گرفته تا عینکهایی که باعث تقویت عملکرد روزانه میشوند. در حالیکه این گجتها انقلابی بزرگ در زندگی روزمره انسانها بهوجود آوردهاند و باعث تغییر نحوه برخورد انسانها با سلامت و محیط پیرامونشان شدهاند، دانشمندان پا را از این هم فراتر گذاشتهاند و در حال کار بر روی بلعیدنیها هستند.
بنابر اظهارنظر حسین رحمان، مدیرعامل Jawbone، این شرکت در حال حاضر مشغول کار بر روی ساخت وسیلهای برای ردیابی سلامتی است که قابل بلعیدن بوده و میتواند به شما اطلاع دهد که بدنتان در چه وضعیتی قرار دارد و نسبت به هر گونه دستگاه خارجی که روی پوست قرار میگیرد اطلاعات دقیقتر و جامعتری را در اختیار میگذارد. به گفته رحمان ممکن است که دو مدل سنسور برای این منظور وجود داشته باشد: یک مدل وقتی است که وقتی آن را میبلعید در طول عبور از سیستم گوارشی شما سلامت داخلی بدن را ردیابی و ضبط میکند و مانند غذای معمولی میتوانید آن را از بدن خارج کنید. مدل دیگر ردیابی است که بطور دائمی در بدن میماند و شروع به بدست آوردن اطلاعات از وضعیت سلامتی شما میکند.
اخیرا دانشمندان موفق شدهاند تا کامپیوتر بلعیدنی طراحی کنند. این کامپیوتر که به اندازه یک قرص است از معده انسان کمک میگیرد تا بتواند اطلاعاتی مانند فشار خون، عکسالعمل بدن در مقابل دارو و حتی الگوی خواب را گردآوری کند. سپس این اطلاعات به گوشی تلفن همراه انتقال داده میشود و خود فرد میتواند تصمیم بگیرد که مایل است تا این اطلاعات با چه کسانی به اشتراک گذاشته شود: خانواده، پزشکان یا سایر کسانی که در بخش مراقبت و بهداشت کار میکنند. در نتیجه آنها میتوانند وضعیت سلامت بدن فرد را کاملا زیرنظر داشته باشند.
این فناوری جدید، آینده بهداشت و مراقبت خواهد بود. ما همیشه عادت کردهایم که به بیمارستان یا درمانگاه برویم و برای بدست آوردن اطلاعاتی مانند فشار خون، ضربان قلب، دمای بدن آزمایشهای مختلف و زیادی را انجام دهیم. اما با استفاده از این چیپست کوچک دیگر نیازی نیست که هر چند وقت یکبار به دکتر برویم یا اینکه یک ربات با فروکردن آمپول در بدن ما اینگونه اطلاعات را بدست بیاورد.
یکی از دکترها از این فناوری جدید انتقاد میکند و میگوید که بلعیدن چیپ مانند این است که شما در اتاق پرو لباس باشید و یک دوربین در آن اتاق کار گذاشته شده باشد. این چیپست در بدن ما چه میکند، به چه چیزی نگاه میکند. من با این چیپست احساس ناامنی میکنم.
ولی دکتر دیگری برای قانع کردن او میگوید: «فرض کن که بیمار من هستی و در بیمارستان تو را معاینه میکنم. آیا بهتر نیست که با بلعیدن یکی از این قرصها قادر باشی تا دو روز زودتر به خانه بروی یا اینکه دوست داری وقت خود را در گوشهای از بیمارستان روی تخت بگذرانی.»
البته یک بحثی که در اینجا وجود دارد آن است که اگر این چیپست درست کار نکند باعث بروز چه مشکلاتی در بدن میشود. هر چند که در حال حاضر از چنین چیپستهایی در بازیکنان فوتبال آمریکایی، آتشنشانان و فضانوردان استفاده میشود تا عملکرد داخلی بدن آنها کاملا تحتنظر باشد. مثلا دمای بدن همیشه در حال تست شدن است تا اگر دما از حد طبیعی بالاتر رفت بتوان علت آن را پیگیری کرد.
منبع ماهنامه شبکه