نکاتی که قبل از خرید کارت گرافیک، پردازنده و مادربرد باید بدانید
آیا شما هم میخواهید قبل از خرید قطعاتی مانند کارت گرافیک، پردازنده و مادربرد، آگاهی و شناخت بیشتری داشته باشید؟ آیا میدانستید که انتخاب درست قطعاتی مانند کارت گرافیک، پردازنده و مادربرد، میتواند کارکرد کیس شما را به طور کامل متحول کند اما انتخاب نادرست آنها چیزی جز ناراحتی و کلافه شدن را به همراه ندارد؟!
از نکات فنی موارد بسیار زیاد و مهمی هستند که باید همه آنها را از قبل بدانید.
به نقل از وبسایت GPU Mag:
«حصول اطمینان از سازگاری کارت گرافیک با مادربرد و فضای کافی در کیس، یک امر بسیار ضروری است؛ چرا که همه چیز فقط سازگاری سوکتها، پورتها و برق نبوده و فضای کیس و خنککنندگی هم باید مورد توجه قرار بگیرد.»
نکات کلیدی قبل از انتخاب و خرید کارت گرافیک
قبل از انتخاب و خرید گرافیک حتما باید به توقعات و انتظاری که از آن خواهید داشت فکر کنید؛ چرا که در بازار طیف بسیار گستردهای از انواع کارت گرافیک با قیمتهای مختلف و کاراییها متفاوت وجود دارند که هر کدام برای یک کاربری خاصی بهتر عمل میکند. پس ابتدا باید مشخص کنید که کاربر گیمینگ هستید، یا یک کاربر خانگی و شاید هم یک تدوینگر و طراح!
بر اساس اولویتها بودجه خود را مشخص کنید
شاید بودجه در نگاه اول کمی انتظارات شما را محدود کند اما باید ببینید بر اساس نوع کاربری و تو قطعاتی که دارید، کدام مدل کارت گرافیک به آن نزدیک است؟ با همین روش میتوانید به صورت تخمینی هزینه را پیدا کنید.
حال اگر گیمر حرفهای هستید، شاید بخواهید بخش بیشتری از بودجه کیس را به کارت گرافیک اختصاص دهید. یا شاید هم یک کاربر خانگی باشید که زیاد نخواهد روی کارت گرافیک هزینه کرده و یک مدل مقرون به صرفه داشته باشد.
به فناوریهای جدید دقت کنید
بعد از این که کاربری و بودجه را مشخص کردید، نوبت به انتخاب فناوریهای جدیدی مثل Ray Tracing و DLSS است. این فناوریها عملکرد و خروجی کارت گرافیک شما را کلا به یک سطح بالاتر و حرفهای تر ارتقا داده و نتیجه باورنکردنی خواهند داشت. اگر یک گیمر هستید، حتما به آخرین فناوریهایی از این دست دقت کنید، چون این فناوریها هستند که تجربه گیمینگ بهتری برای شما میسازند. زمانی که کاربری شما سطح بالاتری داشته باشد، حتی باید به نوع اسلات PCIe نسل 4 یا 5 هم دقت کنید.
اهمیت VRAM در عملکرد
حافظه اختصاصی VRAM یکی از معیارهای توان سنجی کارت گرافیک است؛ چرا که برای گیمینگ و یا کارهای سنگین به میزان بیشتری از آن باید در نظر گرفته شود. برای مثال برای گیمینگ اگر کارت گرافیکی را انتخاب کنید که مقدار VRAM آن 8 گیگابایت و به بالا باشد، قطعا شما سنگینترین بازیها را به راحتی اجرا کرده و نیازی هم به کم کردن تنظیمات گرافیک بازی نخواهید داشت. حال فرض کنید که بازی 4K هم باشد. برای تدوینگران و کسانی که رندرینگ انجام میدهند هم هر چقدر این حافظه بیشتر باشد، سرعت کار بیشتر خواهد شد.
سازگار بودن با مادربرد، کیس و پاور را بررسی کنید
از آنجایی که کارت گرافیک باید بر روی مادربرد نصب شود، حتما باید بررسی کنید که کارت مورد نظر شما به چه نوع اسلاتی میتواند وصل شود. برای مثال PCIe 4 یا 5 و …
همچنین کارتهای گرافیکی اندازههای مختلفی داشته و به همین دلیل باید ابتدا اندازه آن را در نظر گرفته و ببینید که آیا کیس شما گنجایش نصب آن را دارد یا خیر.
آخرین نکته تامین برق آن است. ابتدا میزان توان مورد نیاز کارت گرافیک را بررسی کرده و ببینید آیا پاور کیس شما میتواند از پس آن بر بیاید یا نه؟ اگر نمیتواند، حتما یک پاور قویتر باید تهیه شود.
راهنمای خرید پردازنده
به طور کلی انواع پردازنده در بازار را دو برند AMD و Intel تامین تولید میکنند. برای انتخاب نوع پردازنده ابتدا باید ببینید که مادربرد شما از کدام پشتیبانی میکند. همچنین حتما باید به این موضوع دقت کنید که پردازندهها نسلهای متفاوت و سوکتهای مختلفی دارند، پس باید به نوع سوکت مادربرد و پردازنده و نسل آنها دقت کنید که یکی باشند.
از نظر کاربردی، اگر بیشتر اهل بازی و تولید محتوا هستید، ممکن است پردازندههای AMD برای شما مناسبتر باشد اما اگر به دنبال قدرت بالا برای انواع تسکهای مختلف هستید، این اینتل است که میتواند برای شما بسیار مناسبتر باشد. انتخاب با خود شما است.
تعداد هستهها و تاثیر آنها بر کارایی
یکی از معیارهای اولیه و مهمی که با آن میتوانید به کارایی و قدرت یک پردازنده پی ببرید، تعداد هستههای آن است. برای مثال اگر اهل گیمینگ هستید، پردازندههای 8 هستهای به بالا مناسب هستند اما اگر کارهای سنگین و یا رندرینگ انجام میدهید، قطعا باید به دنبال مدلهایی با 12 هسته و به بالا باشید.
اهمیت فرکانس و معماری پردازنده
مورد بعدی فرکانس کلاک پردازنده است. این فرکانس که بر حسب گیگاهرتز روی بستهبندی عنوان میشود، سرعت اصلی پردازنده بوده و به معنی توانایی بیشتر آن برای اجرای دستورات است. بعد از فرکانس، معماری پردازنده نشاندهنده قدرت آن است. به طور مثال معماری Alder Lake برای اینتل یا Zen 4 برای AMD به ما میگویند که یک پردازنده در کدام نسل بوده و چقدر میتوانیم روی آن حساب کنیم.
نکات مهم در انتخاب مادربرد
یکی از قطعات خیلی مهمی که باید به دقت انتخاب شود، مادربرد است؛ چون باید از فناوریهای روز دنیا برخوردار بوده و به واسطه آنها از قطعاتی چون، پردازنده، رم، کارت گرافیک و حتی حافظه داخلی به خوبی پشتیبانی کند. اولین چیزی که میتواند در انتخاب یک مادربرد به شما کمک کند، چیپست آن است. در حقیقت این چیپست است که فرمانده کل مادربرد به حساب آمده و به واسطه آن است که نوع هماهنگی با سایر قطعات مشخص میشود. این چیپست دقیقا مشخص میکند که چه نوع پردازندهای، چه نوع رم، چه نوع اسلات توسعه PCIe و … را میتوانید داشته باشید.
به همین دلیل مدل همه مادربردها به همراه نام چیپست آن نیز هست. حتما باید مادربردی انتخاب شود که با قطعات دیگر مورد نظر شما یکی باشد.
بررسی تعداد اسلاتهای RAM و قابلیت ارتقا
در مرحله بعدی باید به تعداد اسلاتهای رم یا همان کانالهای رم و اینکه تا چه ظرفیتی میتواند پشتیبانی کند خوب دقت کنید. در کنار آن حتما به فناوری DDR و فرکانس آن نیز دقت کنید. تعداد اسلات بیشتر به این معنی است که پهنای باند (باس) بیشتری در اختیار داشته و سرعت بالاتری نصیبتان میشود.
پورتها و اتصالات ضروری
حتما به پورتها مادربرد دقت کنید. پورتهای جدیدی مانند USB 3.2،Type-C و Thunderbolt به شدت برای برقرای اتصال سریع به سایر دستگاهها مانند کارت گرافیک اکسترنال و … کاملا ضروری هستند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا به صورت خلاصه تمام معیارهای کلی انتخاب قطعات مهمی چون کارت گرافیک، پردازنده و مادربرد را بررسی کنیم. علت هم این است که این قطعات باید طوری انتخاب شوند که با یکدیگر کاملا هماهنگ باشند تا بالاترین بهرهوری و کارایی را برای شما داشته باشند. همیشه سعی کنید ابتدا نوع کاربری خود را مشخص کنید، بعد بر اساس آن مهمترین قطعه را مشخص کرده و سپس سایر قطعات را بر اساس آن بخرید؛ مثلا برای یک گیمر کارت گرافیک مهم است.