طراحی ویندوز 10با سلیقه کاربران
شرکت مایکروسافت از یک ماه قبل دعوتنامهای را برای بزرگترین شرکتهای نرمافزاری و مراکز رسانهای جهان ارسال کرده بود تا در تاریخ ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۴ شاهد تولد نسخه جدید سیستمعامل رایانهای آن موسوم به «ویندوز ۹» باشند.
اما تنها دو روز پس از این اتفاق و برخلاف روال سالهای قبل، مایکروسافت نخستین پیشنمایش از نسخه بعدی این محصول جدید یعنی «ویندوز ۱۰» را هم معرفی کرد تا نشان دهد از هماکنون مسیر خود برای ادامه حضور در دنیای رایانهها را هم مشخص کرده است.
یک رونمایی عجیب
عرضه پیشنمایش «ویندوز ۱۰» برای علاقهمندان و کارشناسان فناوری به قدری ناباورانه بود که بسیاری از رسانههای خبری به آن پرداختند و توضیح دادند که مایکروسافت در ۳۹ سال فعالیت خود هرگز دو نسخه جدید از سیستم عامل خود را به صورت همزمان معرفی نکرده و به همین خاطر میتوان گفت که «ساتیا نادلا» مدیرعامل جدید مایکروسافت تصمیم گرفته است خود را از روندی که برای عرضه ویندوز ۸ در نظر گرفته شده بود جدا کند و نشان دهد که با حذف اشتباهات آن، «ویندوز ۱۰» را کاملاً متفاوت با آنچه کاربران و کارشناسان در نظر داشتند وارد بازار میکند.
هماکنون در قسمت Windows از سایت اینترنتی مایکروسافت امکان بارگذاری «ویندوز ۱۰» فراهم شده است. اما این شرکت هشدار داد که پلتفرم مذکور حفرههای امنیتی فراوان دارد و فقط برای آشنایی کاربران و کارشناسان عرضه شده است تا از این طریق بازخوردها از هماکنون گرفته شود و مایکروسافت مسیر روشنتری را برای توسعه ویندوز پیشروی خود ببیند.
شرکت مایکروسافت در این راستا یک طرح جامع داخلی نیز برای خود راهاندازی کرده است که به موجب آن در طول دوره زمانی توسعه «ویندوز ۱۰» به صورت مرتب ابزارهای بهروزرسان برای آن عرضه میکند تا این سیستمعامل در طول زمان تکمیل شود و کاربران از نزدیک در جریان پیشرفتهای آن قرار بگیرند.
در این اقدام اعضایی که عضو طرح داخلی مایکروسافت شدهاند میتوانند بهروزرسانیها را به صورت مستقیم دریافت کنند و در فاصلههای زمانی کوتاه، آخرین تحولات «ویندوز ۱۰» را در اختیار بگیرند.
بررسی فنی
نخستین نکتهای که در این مورد به نظر میرسد این است که احتمالاً محصول یاد شده با نام «ویندوز ۱۰» وارد بازار نشود. اگرچه مایکروسافت از این محصول با نام «نسخه بعدی ویندوز ۹» یاد میکند، اما هیچ کجا بهطور مشخص عبارت «ویندوز ۱۰» به آن اختصاص داده نشده و شرکت مایکروسافت هم این محصول را به این صورت نامگذاری کرده است: «پیشنمایش فناوری ویندوز»(WTP).
این نکته میتواند معانی فراوانی داشته باشد. پس از فاجعهای که «ویندوز ۸» برای مایکروسافت رقم زد و باعث کاهش قابل ملاحظه محبوبیت آن نزد کاربران جهانی شد، مایکروسافت این بار میکوشد بدون در نظر گرفتن هرگونه نام و پیش از تکمیل نهایی، کاربران را در جریان فرایند تکمیل نسخه جدید سیستمعامل خود قرار دهد و اشکالات احتمالی را برطرف کند.
علاوه بر آن، مایکروسافت این فضا را برای خود باز گذاشته است تا در طول دوره تکمیل تمامی بازخوردها را دریافت کند و به صورت مستقیم با کسانی که قرار است از این سیستمعامل استفاده کنند در ارتباط باشد تا محصول نهایی را مطابق با سلیقه آنها بسازد.
هیچ کس در شرایط کنونی نمیتواند بگوید که «ویندوز ۱۰» مایکروسافت تکمیل شده است و البته هیچ کس نمیتواند پیشنمایش عرضه شده را یک نسخه آزمایشی بداند. به همین خاطر است که مایکروسافت امکان انجام هرگونه تغییر را روی آن دارد و میتواند درصد خطای خود را به حداقل برساند.
بازخوردهای اولیه
زمانی که مایکروسافت «ویندوز ۱۰» را معرفی کرد روی این مسأله تأکید فراوان داشت که اینبار برای نخستین بار کاربران داخل نسخه اولیه سیستمعامل خود ابزار ویژهای را با نام Windows Feedback در اختیار دارند که میتوانند کوچکترین نکات را هم از این طریق به مایکروسافت یادآوری کنند و به عبارت دیگر در فرآیند تکمیل و توسعه «ویندوز ۱۰» نقش داشته باشند.
در این ابزار کاربران نه تنها میتوانند بازخوردهای خود را به مهندسان مایکروسافت انتقال دهند، بلکه امکان نظرسنجی و رأیدهی به قابلیتهای مختلف «ویندوز ۱۰» هم برای آنها در نظر گرفته شده است و این فرصت وجود دارد تا مایکروسافت به طور دقیق بداند مشتریان آن چه چیزهایی را بیشتر میپسندند.
در نخستین بازخوردهایی که از طریق این ابزار به مایکروسافت رسیده، بیشترین تأکید کاربران مربوط به مرورگر اینترنتی بوده است. بخش قابل ملاحظهای از کاربران از این طریق به مایکروسافت گفتهاند در صورت امکان قراردادی را با شرکت گوگل منعقد کند تا روی «ویندوز ۱۰» به صورت پیشفرض مرورگر اینترنتی Chrome وجود داشته باشد و نیازی به استفاده از Internet Explorer با سرعت پایین و قابلیتهای قدیمی آن نباشد.
البته مایکروسافت در این نسخه از سیستمعامل رایانهای خود کاربران را مجبور به استفاده از جستوجوگر اینترنتی Bing نمیکند و امکان تغییر آن با جستوجوگرهای یاهو و گوگل هم وجود دارد. به همین خاطر احتمال میرود که استفاده از مرورگر IE هم اجباری نباشد و به صورت پیشفرض دیگر مرورگرهای اینترنتی هم عرضه شوند.
از دیگر انتقادات قابل ملاحظه میتوان به بازگشت منوی Start اشاره کرد که البته این قابلیت از نسخه بعدی لحاظ میشود و شرکت مایکروسافت برای حل مشکل «ویندوز ۸» تصمیم گرفته است امکان طراحی صفحه اصلی را به کاربر بسپارد. در این اتفاق کاربر میتواند منوی Start را در اختیار داشته باشد یا اینکه کاشیهای کوچک که هر کدام میانبر برای ورود به یک ابزار کاربردی میشوند را روی صفحه اصلی تنظیم کند.
نامگذاری جدید
با روندی که مایکروسافت این روزها در مرکز توسعه سیستمعامل خود طی میکند، بسیاری از کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که این شرکت به دنبال نام جدید برای نسخه بعدی ویندوز میگردد.
پیش از این برای نامگذاری نسخه بعدی «ویندوز ۸» هم گمانهزنیهایی انجام شده و طی چند سال گذشته این پروژه در سیستم داخلی شرکت مایکروسافت با نام Threshold شناخته میشود و البته رسانههای خبری از آن با نام «ویندوز ۹» یاد میکردند. این روزها حتی برخی منابع آگاه اعلام کردند که شاید نام «ویندوز» به تنهایی برای نسخه جدید سیستمعامل رایانهای مایکروسافت در نظر گرفته شود.
از آنجایی که مایکروسافت مدیرعامل خود را به تازگی عوض کرده است، این احتمال وجود دارد که با تغییر نام در سری سیستمهای عامل این شرکت، تفاوت مدیریتی «ساتیا نادلا» لحاظ شود. این فرآیند میتواند یک تغییر نمادین محسوب شود که البته «استیو بالمر» پس از جایگزینی با «بیل گیتس» نیز آن را انجام داد و این بار هم گفته میشود که مایکروسافت تمایل به انجام آن دارد.
از آنجایی که مدیرعامل جدید تمایل فراوان به یکپارچگی محصولات خود برای تمامی دستگاهها دارد و تأکید اصلی آن برای گستردگی خدمات سازمانی است، از هماکنون میتوان پیشبینی تغییر نام در نسخه بعدی ویندوز را داشت.
برخی منابع آگاه در این زمینه توضیح دادند شرکت مایکروسافت به احتمال قوی با تغییر نام در سری سیستمهای عامل رایانهای خود میکوشد خاطره بدی که از «ویندوز ۸» بهجا مانده را از ذهن کاربران پاک کند و البته، این فرآیند علاوه بر تغییر نام در دوره زمانی طولانی رخ میدهد که کاربران اعتماد از دسترفته را بهدست آورند.
آنچه مسلم است، شرکت مایکروسافت به واسطه مدیریت جدید «ساتیا نادلا» میکوشد نحوه فعالیت خود را به طور کامل تغییر دهد و برخلاف روند قبلی، گامهای آینده را بهگونهای بردارد تا کاربران علاوه بر داشتن نرمافزارهای کاربردی
۴ دهه گذشته، ابزارهای مدرن را هم در اختیار داشته باشند و «مایکروسافت» را همچنان محبوبترین تولیدکننده نرمافزار در جهان بدانند.