درباره وایمکس
یکی از مواردی که در عصر اطلاعات و ارتباطات همواره مورد توجه بوده وهست سرعت دسترسی به اطلاعات است .کاربران در انواع و اقسام شبکه های مختلف همواره در پی دستیابی به سرعت بالاتر در انتقال اطلاعات هستند از طرفی با وجود آمدن شبکه های بی سیم روز به روز بر تعداد کاربران این نوع شبکه ها افزوده می شود
دسترسی آسان و فراگیر که کاربران را قادر می سازد که فارغ از مسائلی همچون کابل شبکه،تجهیزات شبکه و.. به شبکه دلخواه خود متصل شوند.در واقع این فناوری ارتباطی بی سیم طیف وسیعی ازروش های انتقال را فراهم می آورد.و ارتباطات یک نقطه ای به چند نقطه ای تا ارتباطات سیار و دسترسی سیار به اینترنت رافراهم می نماید.
مقدمه
تکنولوژی وایمکسWimax) که مخفف (Worldwide Interoperability for Microwave Access : قابلیت كار با سیستم های دیگر در برای دسترسی ماكروویو است در سال 2001 میلادی، با هدف انتقال داده به صورت بی سیم معرفی شده و فناوری آن شباهت زیادی به وای فای دارد . این فناوری منطبق با IEEE 802.16/ETSI HiperMANمی باشد و مناسب تجهیزاتی است كه قابلیت كار با سیستم های دیگر را دارند. بر خلاف وای فای که بر بستر پروتکل 802.11 داده ها را منتقل می کند . و این باعث شده که پوششی تا شعاع چند کیلومتری داشته باشد.
WiMAXیك روش بی سیم فوق العاده سودمند و انقلابی در زمینه دسترسی تمامی كاربران (در هر سطحی) به اینترنت است.
راه حلی برای دسترسی به اینترنت از طریق امواج مایكروویو است. طراحان و مهندسان این روش بر آن هستند تا در آینده ای نزدیك ، دسترسی بی حد و مرز به اینترنت را برای تمامی كاربران تا حد دسترسی به تلفن همراه آسان كنند و همانگونه كه اكنون در اغلب كشورهای جهان، داشتن و استفاده ازیك تلفن قابل حمل،به پدیده ای معمولی مبدل شده است، دسترسی آسان و نامحدود به مكان به اینترنت، برای همگان حاصل شود.
معماری وایمكس
وایمکس، سیستم دیجیتال ارتباط بی سیم بوده و جایگزینی مناسب برای شبکههای ADSL وحتی شبكه های بی سیم کوتاه برد در نواحی شهری محسوب می شود. از بزرگترین نقاط قوت این تكنولوژی نسبت به دیگر تكنولوژی های بی سیم، برد بالای امواج آن و امکان دسترسی به آن در مسافتهای بسیار طولانی است.
موسسه IEEE دو راه دسترسی را برای شبكه ی وایمكس تعریف كرده است:
1. ثابت IEEE802.16 TM2004 = دسترسی بوسیله یك آنتن مانند ایستگاه تلوزیونی ماهواره ایجاد می شود.
2. سیار IEEE 802.16e TM = ایستگاه مشترك (كاربر) بسیار شبیه ایستگاه های IEEE 802.11 فناوری Wi-Fiمی باشد
معماری شبكه وایمكس بستگی به دو مورد دارد: ارتباط با Wi-fi و توپولوژی شبكه. با شكوفایی وایمكس در آینده نزدیك می توان این دو شبكه را با هم تلفیق نمود و از مزایای هر دو بهره مند شد. سلول های وای مكس می توانند با سلول های Wi-fi موجود بطور پیوسته كار كنند و بهترین مسیر برای انتقال به كاربر انتخاب گردد.
وایمكس چگونه كار می كند؟
WIMAX براساس همان قاعده WIFI کار میکند . WIMAX داده ها را به وسیله امواج رادیویی بیـــــن کامپیوترها منتقل می کند.یک کامپیوتر که به تجهیزات WIMAX مجهز شده است،داده ها را از یک فرستنده WIMAX دریافت می کند.ممکن است داده های ارسال شده جهت امنیت بالا و جلوگیری از دسترسی سایرین رمز شده باشد .
سریعترین ارتباط WIFI سرعت 54Mbps را فراهم می کند.این درحالی است که WIMAX می تواند پهنای باند 70Mbps را فراهم کند که این پهنای باند بین کاربران مختلف که از این سرویس استفاده میکنند تقسیم می شود طوری که سرعت برای کاربر انتهایی تقریبا مانند سرعت ADSL است .
وایمكس دو جزو اصلی را برای ایجاد یك شبكه عملی احتیاج دارد.
• ایستگاه مركزی (BS) كه به عنوان یك تكرار كننده عمل می كند و می تواند به اینترنت متصل باشد.
• مشترك/ كاربر نهایی كه از دسترسی بی سیم با پهنای بالا از طریق ایستگاه مركزی استفاده می كند.
وای مكس دو نوع سرویس بی سیم را ارائه می دهد.
• سرویس خارج از خط دید (NLOS): پشته های پروتكلی منطبق بر IEEE 802.16 MAC است. این نوعی از سرویس wi-fi می باشد كه در آن یك آنتن كوچك روی رایانه مشترك ( كاربر) به برج متصل است. در این سرویس، وایمكس از فركانس پایین تری مشابه wi-fi استفاده می كند. این فركانس بین 2 GHz و 11 GHz می باشد. به دلیل استفاده از طول موج كوتاه سرویس NLOS می تواند از موانع عبور كند.
• سرویس روی خط دید (LOS) :در این نوع سرویس یك آنتن بشقابی بر روی سقف یا نقاط قطب یك برج وایمكس نصب می شود. این نوع ارتباط پر قدرت تر و پایدار تر می باشد و می تواند حجم بزرگی از اطلاعات را با خطای كمتر بفرستد. این نوع ارتباط از فركانس بالاتری تا حد 66 GHz استفاده می كند. در فركانس های بالا تداخل كمتر است و پهنای باند زیادتری در دسترس می باشد.
با كاربرد آنتن های قدرتمند LOS، ایستگاه وایمكس می تواند اطلاعات را به رایانه ها و روترها بفرستند، البته روترها و رایانه هایی كه فناوری وایمكس راپشتیبانی می كنند و در 30 مایلی فرستنده هستند. 30 مایل حداكثر محدوده مخابراتی وای مكس می باشد.
مزایای وایمکس
در ارتباط با استفاده از وایمکس , تداخل امواج کاهش پیدا می کند. WiMAX بر روی هر دوی فرکانس های مجاز و غیر مجاز قابل اجراست که بدین وسیله محیطی تحت کنترل فراهم ساخته و الگوی اقتصادی قابل رشدی را برای امواج قابل حمل بی سیم ایجاد میسازد.
از جمله خصوصیات WiMAX آن است که علاوه بر داده، صدا و تصویر را نیز به خوبی پشتیبانی میکند و سرویسی که ارائه میشود به صورت کاملاً نامحدود میباشد و کاربر می تواند در طول شبانه روز بدون توجه به حجم و زمان به دانلود و آپلود بپردازند. تجهیزات وایمکس , اعم از مودم و فرستنده و گیرنده رادیویی بسیار کوچکتر از سایر فناوری های بیسیم می باشد . قابلیت سیار بودن آن موجب میشود این فنآوری وارد لپتاپها، رایانههای دستی و در نهایت گوشیهای تلفنهای همراه شود. مودم کاربر از راه دور توسط کارشناسان فنی قابل مدیریت است و به روز رسانی نرم افزارهای مودم نیز از راه دور توسط شرکت انجام می شود.
• مهمترین ویژگی وایمكس قابلیت كار محصولات تولید كنندگان مختلف با هم می باشد.
• وایمكس از روش های مدولاسیون متفاوتی در بین مصرف كننده ها بهره می جوید و از ایستگاه های پایه در فواصل مختلف استفاده می كند.
از جمله ویژگیهای دیگر آن می توان به عدم نیاز به دید مستقیم میان مودم سمت کاربر و آنتن مرکزی و شعاع فوق العاده زیاد تحت پوشش آن در حین سرعت بالای انتقال داده نام برد.که توپولوژیهای پیشرفته شبکههای (mesh) و تکنیکهای آنتنی ( beam – formin، STC و تنوع آنتن) میتوانند برای پوشش برد بیشتری به کار روند که این تکنیکهای پیشرفته همچنین باعث افزایش کارایی طیفی، ظرفیت، استفاده مجدد، توان خروجی ماکزیمم و میانگین برای هر کانال (Rf )فرکانس رادیویی می شود.
کاربردهای وایمکس
یکی از برجسته ترین خصوصیات این تکنولوژی , سیار بودن آن است که کار برد فراوانی برای کسانی که با لپ تاپ کار میکنند ایجاد کرده و باعث می شود که برای داشتن ارتباطی پرسرعت و امن در یک مکان خاص و یا محدودهٔ بسیار محدود استقرار نداشته باشند و بتوانند با سرعت بالا نیز در حال حرکت باشند و از اینترنت استفاده کنند.همان طور که گفته شد , امکان تلفن اینترنتی (VoIP) نیز در وایمکس قرار داده شده که می تواند رقیبی برای سیستم موبایل فعلی باشد.
همچنین از وایکس برای تبلیغات نیز استفاده می شود.به طور مثال در اماکنی مانند مترو و فرودگاه ها افراد زیادی رفت و آمد می کنند و به یک باره حجمی از اطلاعات بر روی گوشی وی فرستاده میشود که میتواند در قالب تصویر، صوت و یا انیمیشن باشد . که این جنبهها موج جدیدی از این فن آوری فوق العاده را در دنیای امروزی نمایان میسازند.
امنیت
WiMAXبا داشتن روش های غیر قابل نفوذ رمزنگاری و کشف هویت و همچنین متدهای کنترلی و حفاظت ویژه، دارای یکی از بهترین کلاس های امنیتی است. وهمین امر باعث شده که دادهها به صورت رمز گذاری شده منتقل شوند و دسترسی به دادهها فقط با داشتن اسم کاربری و روز عبور امکان پذیر باشد و کاربران و علی الخصوص کاربران سیار بتوانند در هر نقطهای با داشتن چنین اجازهای به این شبکه متصل شوند.
نتیجه
استفاده از فناوری های بی سیم پرسرعت یکی از جدیدترین و در عین حال پرکاربردترین شبکه در بسیاری از جوامع صنعتی ، خدمات الکترونیکی وبانکی ،خدمات آموزشی،خدمات درمانی و… می باشد و کاربرد این نوع فن اوری ها روز به روز در حال افزایش است سهولت نصب وهزینه نگهداری بخاطرعدم استفاده از سیم ،مدیران شبکه را به نصب این نوع شبکه ها سوق میدهند و مدیران زیادی در تمام نقاط جهان متمایل به استفاده در سطح بسیاروسیع از این نوع فناور ی می باشند.
منبع:پلیس فتا