جهت ورود به تالار گفتمان سایت کلیک کنید


یک خودپرداز برای 2014 ایرانی

تجهیز بانک‌های کشور به امکانات الکترونیکی بانکی مانند خودپرداز و کارت‌های عابربانک خدمت بزرگی به مشتریان محسوب می‌شود که در هر لحظه و زمان بتوانند با مراجعه به یک خودپرداز یا پایانه شعبه به راحتی امور بانکی خود را انجام دهند. البته یک روی دیگر این سکه شانس برای مشتریان بانک‌ها، حمل کمتر پول و آرامش ناشی از جای امن آن است. به این ترتیب، استقبال مشتریان برای استفاده از خدمات داشتن کارت عابربانک و عدم یکپارچگی نظام بانکی باعث شده این روزها کارت‌های متعدد و رنگارنگ 33بانک دولتی و خصوصی و موسسه مالی و اعتباری جای پول را در کیف‌ها بگیرد و بعضا دارنده کارت را برای نگهداری و حفظ رمز عبور به دردسر بیندازد. براساس آخرین آمار منتشره از سوی بانک مرکزی درباره ابزار و تجهیزات الکترونیکی بانکی، برای هر فرد ایرانی تا پایان خردادماه 95 به‌طور متوسط حدود 2/ 4 عدد انواع کارت بانکی اعم از کارت عابر بانک، کارت اعتباری یا هدیه صادر شده و این رقم درباره تهرانی‌ها به 7/ 8عدد کارت می‌رسد. البته با لحاظ کردن محدودیت سنی برای افتتاح حساب یا حضور کمرنگ بانک‌ها در مناطق روستانشین این سرانه فراتر از این ارقام خواهد بود.

یک خودپرداز برای 2014 ایرانی


رشد دوبرابری بانک‌ها، 3/ 6 برابری تعداد خودپردازها و چهاربرابری پایانه‌های شعب بانکی در یک دهه اخیر باعث شده مشتریان بانکی بتوانند به راحتی و در صورت نیاز به خودپردازهای بانکی دسترسی پیدا کنند و با راه‌اندازی طرح شتاب در سیستم بانکی بدون دغدغه به خدمات بانکی دسترسی پیدا کنند. آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد در ازای هر 1208نفری که ساکن پایتخت است، یک خودپرداز تعبیه شده است و برای هر 888 تهرانی یک پایانه شعبه فعالیت می‌کند. براساس این اطلاعات، برای هر 2014 فرد ایرانی یک خودپرداز نصب شده و همچنین برای هر 1195 ایرانی یک پایانه شعبه وجود دارد.
این گزارش حاکی از آن است که تهرانی‌ها در خرداد ماه سال‌جاری روزانه بیش از 7/ 4میلیون‌بار از خدمات خودپرداز برای خدمات اعم از دریافت‌وجه، انتقال پول، پرداخت قبض یا خرید شارژ استفاده کرده‌اند. به عبارت دیگر، هر فرد ساکن تهران در خرداد ماه 3/ 11 بار به خودپردازها مراجعه کرده و یک تراکنش انجام داده است. همچنین تعداد دفعات مراجعه روزانه ایرانی‌ها به خودپردازها در همین ماه بالغ بر 4/ 13میلیون بار بوده، یعنی هر ایرانی در ماه مذکور حدود 2/ 5 بار به بانک مراجعه کرده است. براساس آنچه در گزارش خرداد ماه بانک مرکزی آمده، تهرانی‌ها روزانه 120 هزار تومان از طریق خودپرداز و 44 هزار تومان از طریق پایانه پول دریافت کرده یا جابه‌جا کرده‌اند. هر ایرانی نیز در خرداد ماه حدود 47 هزار تومان با استفاده از خودپردازها و حدود 18 هزار تومان از پایانه شعب بانکی تراکنش بانکی انجام داده است.

آمار خودپردازها در جهان
آمار بانک جهانی از تعداد خودپردازهای فعال در جهان حاکی از آن است که در سال 2004 در ازای هر 100هزار بزرگسال حدود 44/ 18 خودپرداز در دنیا وجود داشت که این رقم با رشد بیش از دوبرابر طی 10سال به رقم 44 خودپرداز در ازای هر 100هزار نفر بزرگسال در سال 2014 رسیده است. محمدمراد بیات، مدیرعامل مرکز فابا(مرکز فرهنگ‌سازی و آموزش بانکداری الکترونیک) درباره آمار خودپردازهای فعال در جهان به «دنیای اقتصاد» گفت: در حال حاضر حدود 1/ 3میلیون دستگاه خودپرداز وجود دارد که به عبارتی در ازای هر 2500 تا 2600نفر یک خودپرداز در سیستم بانکی کشور فعال است و به‌طور متوسط ماهانه 800تراکنش از طریق این خودپردازها انجام می‌گیرد. متفاوت بودن ارزش ارزها در کشورهای مختلف مانع از آن می‌شود که استاندارد مشخصی برای تعداد خودپردازها تعریف شود، با این حال ارائه خدمات هر خودپرداز به 1500نفر رقم قابل‌قبولی است. در حال حاضر در آمریکا هر خودپرداز به‌طور میانگین به کمتر از 1000نفر خدمات می‌دهد. آمار به نقل از استیت برین نشان می‌دهد، روزانه 280 خودپرداز جدید در جهان نصب می‌شود. همچنین در آمریکا حدود 425 هزار خودپرداز فعال وجود دارد. میانگین میزان برداشت از این خودپردازها بالغ بر 60 دلار است و هر فرد آمریکایی به‌طور متوسط در ماه 4/ 7 بار به خودپرداز مراجعه می‌کند.

بانک‌ها در صنعت IT پیشتازند
میزان سرمایه‌گذاری آمریکای شمالی در سال 2016 در حوزه فناوری صنعت بانکداری حدود140 میلیارد دلار است که این رقم در خاورمیانه به 11 میلیارد دلار می‌رسد، این شاخص در نظام بانکی کشور ما از رقم سه هزار میلیارد تومان فراتر نمی‌رود، با این حال به گفته محمدمراد بیات، مدیرعامل مرکز فابا(مرکز فرهنگ‌سازی و آموزش بانکداری الکترونیک)، نظام بانکی کشور در مقایسه با سایر بخش‌های اقتصاد کشور اعم از گمرک، بیمه، خدمات شهری و دولتی نسبت به بهره‌گیری از صنعت فناوری اطلاعات پیشرو بوده است. آمار نشان می‌دهد 90درصد تراکنش‌های پرداخت به‌صورت الکترونیکی انجام می‌شود و حدود 200 میلیون تراکنش روزانه در شبکه بانکی وجود دارد و تقریبا 30 تا 35 میلیون نفر از این سامانه‌های بانکی استفاده می‌کنند، با این وجود توسعه بانکداری الکترونیکی در کشور با چالش‌هایی همراه است. این کارشناس بانکداری الکترونیک درباره آن به «دنیای اقتصاد» گفت: توسعه زیرساخت‌های فناوری بانکی در اقتصاد کشور مستلزم آن است که بانک‌ها با صاحبان فن و دانش جامعه جهانی در تعامل باشند به‌طوری که همراستا با پیشرفت‌های IT جهان در زمینه‌هایی مانند اینترنت اشیا، داده‌پردازی‌های بانکی و غیره فعالیت کنند.

یک خودپرداز برای 2014 ایرانی2

وی افزود: باید شرایطی فراهم شود که استانداردهای جهانی بانکداری الکترونیکی در سطح ملی قابل پیاده‌سازی باشد چراکه در حال‌حاضر شاهدیم با وجود رفع تحریم‌های بانکی، خبری از بانک‌های مطرح و شناخته‌شده بین‌المللی برای همکاری در نظام بانکی کشور نیست و نظام بانکی مجبور است به همکاری با بانک‌های کوچک اکتفا کند. اگرچه کارشکنی‌های سیاسی در حضور کمرنگ بانک‌های خارجی بی‌تاثیر نیست، با این حال نباید از ضعف زیرساخت‌های بانکداری الکترونیکی نظام بانکی کشور غفلت کرد. بیات با اشاره به اینکه تجهیزات الکترونیکی نقشی در سیاست‌های پولی دولت مانند کنترل نقدینگی، تورم یا پایه پولی ندارند، خاطرنشان کرد: ماهیت اصلی این ابزارها، تسهیل مراودات بانکی بین مشتری و بانک است و می‌تواند در شفاف‌سازی اطلاعات و جلوگیری از جرائم پولشویی حائز اهمیت باشد.

منبع ای تی ایران

جهت تبادل گفتگو و حل مشکلات در باره این موضوع , کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *